Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2013 22:00 - Париж - градът, в който си на опашка
Автор: sevastokrator Категория: Туризъм   
Прочетен: 5829 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Париж беше дестинацията, която си пожелахме със съпругата в зората на нашата връзка. И ... речено-сторено. Купихме си билети, резервирахме си апартамент и ... една ранна априлска сутрин тръгнахме от Терминал 1
image
Първата ни спирка беше Лутън. Тъй като имахме няколко часа, решихме да се разходим до Лондон
image
 Придвижихме се до Пикадили.
image
От там мръднахме до Бъкингамския дворец
image
После до Старото адмиралтейство
image
И ... се оказа, че времето ни приитиска и трява да бягаме обратно към летището.
Апартаментът, в който щяхме да спим, беше в предградието (или квартал) Клиши. Първата вечер имахме някои усложнения с настаняването, но в крайна сметка всичко се оправи. На сутринта закусихме и потеглихме към центъра. Направи ми впечатление, как в Клиши полагат усилия за насърчаване на безопасния секс

image
Първата спирка в нашата обиколка беше Лувъра
image
Ако не си си взел предварително, там те чак многочасов престой на опашката, която в нашия случай сигурно имаше километър.
image
Усилието да се доберем до входа на Лувъра беше толкова голямо, че като влязох, вече имах нужда от почивка. А до този момент бях видял само опашката и пирамидата.
В Лувъра можете да установите от колко места френските войски са си взели сувенири, без да питат и без да плащат. Като например Нике от Самотраки

image
И други статуи
image
В Лувъра има и страхотни картини
image
Тук се намира и Мона Лиза, пред която винаги има митинг
image
image
В Лувъра има толкова много за гледане, че човек съвсем спокойно може да си отдели дна седмица ако иска да разгледа всичко.
Претоварени с впечатления и много изморени, ние отидохме да се освежим в едно малко скромно кафене до Лувъра. Тук останахме смаяни от ценовите реалности

image
Подкрепени и облекчени продължихме. Боцнахме един обелиск
image
И продължихме по Шанз-Елизе
image
Към Триумфалната арка
image
Времето беше напреднало и умората лесно ни убеди да се приберем.

Първата цел от втория ден беше емблемата на Париж - Айфеловата кула

image
Тук е поредното място, на което се чака на огромна опашка. Докато пъплихме по цялото й протежение, аз се загледах в конструкцията. Ако се чудите дали е ръждясала, да знаете, че не е 
image
Един ассансьор ни качи до първото ниво, откъдето се разкриваше страхотна гледка
image
За асансцора, който возеше до второто ниво, също се чакаше на опашка. Постоянните тълпи, които за мен са запазена марка на Париж бяха привлекли и нестандартни печалбари, за наличието на които имаше табели навсякъде
image
На второто ниво има отбелязани разстоянията до всички столици
image
Разбира се, има още по-вепчатляваща гледка (за тези, които не са зиморничави, че горе е голям студ)
image
От Айфеловата кула се отправихме към Дома на инвалидите. Внасям уточнение, че първата асоциация, която си прави човек, като чуе това, не е вярна. Става въпрос за военноисторически музей, на който (според мен) името идва от инвалидите от войните
image
Практически това беше единственият музей, за влизанне в който не сме чакали на опашка. (Може би) затова, а и заради експонатите, на мен най-много ми хареса.
Имаше оръжия от всички епохи. Като се започне от Средновековието

image
image
image
Тук има изложен и бащата на Калашников - Щурмгевер
image
В Дома на инвалидите почива и голямата любов на Наполеон - Жозефин
image
От Дома на инвалидите се отправихме към музея на Роден
image
Аз лично хич не бях впечатлен от този музей (може би защото съм много бос с изкуството). И може би точно затова маршрута ми стовари нова конска доза изкуство.
Музей д"Орсе

image
Е храмът на изобразителното изкуство. Помещава се в предишна гара и е прютил стотици (а може би и хиляди) платна на всякакви художници. Дори и за бос в изкуството човек като мен, беше свръхвпечатляващ. Не слагам снимки, защото имаше забрана да се снима. Макар че реално погледнато нашата група беше единствената, която прояви уважение към правилата. Тук установих, че най-подходяща за това (за снимане, където е забранено), е употребата на таблети.
Преситени с изкуство, се отправихме към Парижката Света Богородица. По пътя обаче се впечатлихме от един мост, на който висяха хиляди катинари.

image
Въпросният е мост на влюбените. На който вричащите се в любов закачат катинар и изхвърлят ключа - като пожелание за вечност на чувствата си.
image
Огледах се да видя кой е милионерът (който продава катинари), но не видях. Явно местните власти бяха разбили този сладък бизнес и влюбените трябваше да носят символът на своята любов от другаде,
Парижката Света Богородица

image
е едно впечатляващо място, което заради своята красота, а и заради Квазимодо привлича много туристи.
Забележителностите от този ден ни бяха изяли работното време и сега се наслаждавахме само отвън. Това беше и последната забележителност за този ден. На следващия ни чакаше Версай.
Часовете, които загубихме да висим по опашки, ме накараха да се обърна към технологиите и си резервирах билети по интернет.
Самият Версай се намира извън града и до там се стига с влак.
Гледан отвън, дворецът е впечатляващ
image
Може би затова се чака на две опашки. За билет (която ние пропуснахме, защото си бяхме купили по интернет) и за влизане, която се виеше на големия площад и може би беше повече от половин километър
image
След като преминахме проверката се отправихме към самия дворец
image
Отвътре посетителите се смайват от разкоша, в който са живели френските монарси
image
image
Гледайки този разкош и представяйки си мизерията,в която е живял френския народ, Великата френска революция вече нне изглежда толкова странна.
Дворецът е страхотен, но градините на Версай са още по-впечатляващи.
image
image
Разстоянието от единия край на градините до другия е доста километри. И ако човек в далчения край и случайно го свари буря, съвсем спокойно може да преживее сериозни премеждия, тъй като няма да може да се добере до двореца.
Именно разстоянията са накарали управлението да докара електрически колички за мързеливите туристи
image
Тъй като си бях забравил кнжката, а без нея не дават да си вземеш количка, ние се отправихме на пешеходна разходка, която ни отне няколко часа
image
image
Прекрасната природа беше докарала и доста хора на пикник
image
Ние обаче бяхме доста изморени и потеглихме обратно към Париж.
Последната част от нашия престой беше Монмартър.
Кварталът е интересен. Тук се намира Мулен руж,  базиликата Сакре Кьор.
image
Тук се намира и едмно лозе, от което се прави едно от най-скъпите вина в света.
image
Тук е и кварталът на художниците
image
Моето лично впечатление е, че Монамартър е единственото място, в което човек се чувства като във Франция. Имам предвид това усещане за Франция, което сме си създали от гледането на френски филми и четенето на френски книги. Във всички останали части на Париж, в които бях, витаеше един ... космополитен дух.
Последното място, на което се отбихме, беше нещо като стената на любовта. На нея на много езици (може би всички световни) беше написано Обичам те. Аз лично видях на две места на български.
image
image
В резюме:
Париж е едно страхотно място, но ... това е градът на опашките. Където и да отидете, все има опашки за чакане. Като в това отношение рязко контрастира с добре орагнизирания Лондон.
Париж - градът, в който сте на опашка.





 
 



Тагове:   Париж,


Гласувай:
4



1. ckarlet - Невероятна разходка! Прочетох и ...
05.10.2013 22:21
Невероятна разходка! Прочетох и разгледах с интерес! Пожелах си и аз да отида до там! Поздрави и щастлив семеен живот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sevastokrator
Категория: Лични дневници
Прочетен: 289936
Постинги: 24
Коментари: 90
Гласове: 227
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол